Интерактивно предавање о исхрани у оквиру акције „Вежбањем до здравља“ одржано је у уторак (29. октобра) у Установи за спорт
„Оптимална исхрана је најбоља могућа комбинација хранљивих састојака којом организму дајете прилику да буде што је могуће здравији и да ради што боље може. Оптимална исхрана представља исхрану богату храњивим материјама која доприноси оптималном менталном учинку и емоцијоналној равнотежи, оптималном физичком учинку, повезана је са најнижом стопом обољевања и са најдужим животним веком“, рекла је Кристина Видовић струковни дијатетичар-нутрициониста која је одржала једночасовно предавање.
Видовићева је истакла да је сирова или кратко прокувана храна бољи избор од оне дуго термички обрађене током које се мењају молекули у намирницама и уништавају многе вредне хранљиве састојке и ензиме који разлажу храну и које организам може да искористи.Уз савете када не треба јести, на који начин је најбоље спремати оброке и како би они требало да изгледају Видовићева је још, између осталог говорила и о добрим и лошим комбинацијама намирница, подели хране према улози у организму, уносу течности, као и исхрани после тренинга „која је важна како би се тело опоравило после физичког напора, јер мишићи користе хранљиве материје као гориво. Гликоген и протеини се троше тако да је јако битно после вежбања унети протеине и угљене хидрате како би се регенерисали мишићи и вратила енергија.“
Током предавања учеснице бесплатне акције „Вежбањем до здравља“, имале су прилике да постављају питања о исхрани и прошире своје знање из ове сложене и комплексне области.
Акција „Вежбањем до здравља“ наставља се у суботу другог дана новембра тренингом јоге.