Актуелно

ЗНАЧАЈ ИСХРАНЕ ЗА СПОРТИСТЕ И РЕКРЕАТИВЦЕ

ЗНАЧАЈ ИСХРАНЕ ЗА СПОРТИСТЕ И РЕКРЕАТИВЦЕ


Исхрана је основни фактор који утиче на наше физичко здравље, енергију и опште расположење, a ако желимо да будемо добро расположени, морамо се добро и хранити. Када је у питању спортски живот и редовно вежбање, улога исхране постаје још значајнија. Правилно планирана и избалансирана исхрана може бити кључна за постизање врхунских спортских перформанси и унапређење општег здравља спортиста. Исхрана не служи само задовољењу основних физиолошких потреба организма, у спортском контексту, она постаје стратегијски алат који може знатно унапредити или ограничити спортске перформансе. Правилно планирана исхрана може значајно утицати на енергију, издржљивост, опоравак и смањење ризика од повреда. Спортисти, без обзира на ниво такмичења, морају бити свесни да исхрана може бити пресудан фактор у достизању циљева, било да се ради о постизању персоналних рекорда у теретани или освајању медаља на најпрестижнијим спортским манифестацијама.

Правилно планирање и избалансираност исхране су основни елементи за постизање спортских циљева. То подразумева пажљив одабир и комбиновање макрохрањивих материја (угљени хидрати, протеини, масти) и микронутријената (витамини, минерали). Балансирање ових компоненти омогућава вежбачицама и вежбачима да обезбеде довољно енергије за тренинге, подрже раст и опоравак мишића, очувају хормонални баланс и заштите организам од негативних ефеката интензивних физичких активности.

Један од основних проблема са којим се суочавају рекреативци и почетници у спорту јесте недостатак мотивације. Једноставно речено, велики број људи у почетку жели да почне са имплементацијом здравих навика у свом животу, али на крају ипак одустану. Решење за овај проблем је: правилна исхрана. Кроз правилну исхрану, може се значајно утицати на одржавање и повећање мотивације спортиста.  Један од фактора који може довести до смањења мотивације јесте недостатак енергије. Ако организам није адекватно снабдевен енергијом, спортисти и вежбачи се могу осећати уморно и исцрпљено, што може смањити жељу за вежбањем. Правилна исхрана која обезбеђује довољно угљених хидрата, главног извора енергије, може помоћи у одржавању енергије на оптималном нивоу.

Такође, исхрана може утицати на ментално стање. Недостатак одређених хранљивих материја, као што су витамини и минерали, може довести до промена у расположењу и смањене мотивације. На пример, недостатак витамина Д може узроковати сезонску депресију, што може утицати на мотивацију за вежбањем.

План исхране за вежбачице и вежбаче

Овај план исхране намењен је вежбачицама и вежбачима са циљем да подржи њихове спортске напоре и да им помогне у одржавању идеалне телесне масе. План се базира на принципима балансиране исхране са адекватним уносом макро и микронутријената.

Доручак:

 • Овсена каша са свежим бобичастим воћем и орашастим плодовима
 • Каша од бадема или немасног млека
 • Кафа или зелени чај

Ужина:

 • Грчки јогурт са медом и свежим воћем

Ручак:

 • Пилећа прса са интегралним пиринчем или киноом и поврћем (спанаћ, броколи)
 • Салата са маслиновим уљем и балзамиком

Ужина:

 • Шака бадема и сувих брусница

Вечера:

 • Млади сир или два кувана јајета
 • Киноа салата са парадајзом, краставцима и маслинама

После Тренинга (опционо)

 • Протеински шејк у комбинацији са бананом и бадемовим млеком

Напомене

 • Одржавајте адекватну хидратацију током целог дана, посебно током тренинга.
 • Прилагодите величину порција својим енергетским потребама и циљевима (повећање мишићне масе, мршављење, одржавање).
 • Избегавајте високо процесуиране намирнице, шећер и газиране напитке.
 • Правилно храњење пре и после тренинга је кључно за опоравак и изградњу мишића.

У данашњем брзом животном ритму, спорт и правилна исхрана постају све важнији како бисмо очували наше физичко и ментално здравље. Имајте на уму да спорт није  резервисан само за професионалне атлете; свако од нас може пронаћи радост у физичким активностима и здравој исхрани.

Допустите да вас инспирише чувени цитат Нелсона Манделе: „Спорт има моћ да промени свет. Има моћ да инспирише. Има моћ да уједини људе на начин на који мало тога може“. Овај цитат нас подсећа да спорт није само средство за очување здравља, већ и алат за инспирацију и јединство.

Кроз редовно вежбање и пажљиво одабрану исхрану, свако од нас може постати боља верзија себе. Зато се прикључите спортској заједници, пронађите радост у активностима које волите и храните се на начин који подржава ваше циљеве. Будите спремни да пређете границе, јер кроз спорт и исхрану, границе су ту да би се превазишле. Ваше тело и ум ће вам бити захвални, а ви ћете се осећати боље него икад пре.

Запамтите, спортски дух и правилна исхрана нису само избор, већ начин живота који може променити ваш свет.

                                                                             Оперативни тренер фитнеса     

                                                                                          Бора Урошев


Контакт

Адреса: Бранислава Нушића 2Б, 26220 Ковин

Тел: 013/744-899

Радно време: од 7.00 до 15.00

Е-пошта:
sportkovin@gmail.com

Пратите нас

"Историја спорта општине Ковин (1904-2020)"