Актуелно

СТО ГОДИНА КОШАРКЕ У СРБИЈИ

СТО ГОДИНА КОШАРКЕ У СРБИЈИ


За љубитеље спорта у нашој земљи, а посебно за заљубљенике у кошарку, 2023. година је веома значајна, јер се ове године обележава велики јубилеј – сто година игре под обручима у Србији. Пре тачно једног века на ове просторе стигла је прва кошаркашка лопта – давне 1923. године из Америке ју је донео представник добротоворне организације „Војска спаса“ Вилијам Виланд и тај догађај сматра се зачетком кошарке у нашој земљи. Виланд је у Београд дошао како би учитеље, наставнике и професоре београдских школа упознао са правилима до тада њима потпуно непознате игре. У томе му је, као преводилац, помогла Драгица Поповић из Црвеног крста, а верује се да је лопта коју јој је поклонио том приликом, прва кошаркашка лопта у нашој земљи.

Кошаркашки савез Србије ове године низом манифестација обележава век кошарке у Србији, а када су у питању локални оквири, почеци кошарке у Ковину везују се за 1966. годину, када је професор Младен Лекић оформио гимназијску селекцију. Према наводима у књизи “Историја спорта општине Ковин 1904-2020”, први тренинзи били су посвећени углавном техници, јер није било кошева и конструкција, већ су обручи били импровизовани. Секција је 1967. године прерасла у Клуб и постала део ДТВ Партизан, а након годину дана добија име „Раднички” и тај назив носи до данашњих дана. Први велики успех „Раднички” је остварио  две године након оснивања – на Првој средњошколској олимпијади (СОШОВ) у Новом Саду, Ковинци су, представљајући Гимназију “Бранко Радичевић”, освојили сребрну медаљу. Иако је Ковин мала средина, овдашњи кошаркаши уписали су се на видно место војвођанске и српске кошарке. Од оснивања до данас, кроз клуб је прошао велики број добрих и квалитетних играча, а многи од њих су остали уз “Раднички” и као тренери.

Што се женске кошарке тиче, у октобру 1990. године, бивши кошаркаш и велики спортски радник Предраг Јереминов, основао је ЖКК „Ковин”, не слутећи да ће десетак година касније постати освајач Купа Савезне Републике Југославије. Систематичним радом и ангажовањем репрезентативних тренера и играчица, Клуб је остваривао врхунске резултате, који су крунисани 17. марта 2000. године освајањем већ поменутог трофеја намењеног победнику Купа. Ковинке су у финалној утакмици Завршног тунира Купа СРЈ савладале Партизан 54:51 и тако оствариле један од највећих резултата у историји ковинског спорта.

Кошарка је нашла место и у делу нашег Нобеловца Иве Андрића: “Хватајући или бацајући лопту човек се преображава, бива другачији, лакши и лепши, превазилази себе, приближава се бестежинском стању и висинском лету, тријумфу свог тела и у исто време победи над њим” – написао је Андрић у “Знаковима поред пута”.


Контакт

Адреса: Бранислава Нушића 2Б, 26220 Ковин

Тел: 013/744-899

Радно време: од 7.00 до 15.00

Е-пошта:
sportkovin@gmail.com

Пратите нас

"Историја спорта општине Ковин (1904-2020)"