Актуелно

Снег изнедрио кошаркашку игру


Кошарка, један од нај атрактивнијих спортова у свету, настала је захваљујући професору Џејмсу Нејсмиту.Децембaр 1891.године, студенти америчког колеџа ,,Спрингфилд” дочекали су потпуно завејани те нису могли упражњавати своју омиљену игру - рагби.

Професор Нејсмит је осмислио нову игру у сали где је поставио по једну плетену корпу на обе стране сале а циљ је био да екипе у њих убаце јајолику рагби лопту . Обзиром на дозвољену грубост у игри веома тешко се убацивала лопта у кошаре због чега је професор унео 13 кључних правила од којих се многа примењују и у данаснјој кошарци.

Корпе су подигнуте на висину 3,05 цм сто је игри дало потпуно други смисао док се рагби лопта заменила округлом, лакшом која се тапкала по паркету. Из висећих корпи лопте су вадили редари док нису замењене обручима.

Прва организована кошаркашка утакмица одиграна је 20.01.1892.године.Прва кошаркашка лопта у Србију је стигла 1923.године,коју је из Америке донео Вилијам Виланд, представник добротворне организације ,,Војска спаса“. Циљ његове посете Београду је да учитеље, наставнике и професоре упозна са правилима ове чаробне игре под обручима.


Контакт

Адреса: Бранислава Нушића 2Б, 26220 Ковин

Тел: 013/744-899

Радно време: од 7.00 до 15.00

Е-пошта:
sportkovin@gmail.com

Пратите нас

"Историја спорта општине Ковин (1904-2020)"  

© 2023. Установа за спорт Ковин