Актуелно

Почеци одбојке у Баваништу

Почеци одбојке у Баваништу


Баваништe и одбојка први пут у истом контексту нашли су се у лето 1955. године, судећи бар према ономе што пише у књизи Тридесет пет година Одбојкашког клуба Баваниште аутора Ђуре Владисављева. Пионири одбојке били су студенти и средњошколци који су у селу проводили распуст, а током времена придружила им се и остала сеоска младеж. Први терен у селу био је у парку код цркве, земљан, обележен циглама укопаним у сатице. Мрежа је била стално постављена, а играло се углавном у поподневним сатима, изузев недеље, када је почињало знатно раније. Лопта је преко мреже пребацивана све до почетка телевизијског програма.

Први телевизор у селу купила је школа, а "избацивање" истог на прозор канцеларије, прве просторије до Улуце Светог Саве, значило је привођење крају утакмице и заједнички одлазак играча и навијача пред ТВ. Затим би се, како наводи Владисављев у поменутој књизи, "одгледао део програма и уследио би разлаз до следећег дана". Одбојкашко игралиште у неколико наврата мењало је локацију. Играло се још и у дворишту садашње основне школе, затим на брегу у дворишту управне зграде некадашњег предузећа Луне Миловановић, као и у дворишту Задружног дома...

Ипак, најдужи стаж има терен у дворишту Ватрогасног дома. Овај терен је најпре био насут шљаком, да би 1969. године добио асфалтну подлогу. У време уласка књиге у штампу на овом терену игра се одбојка на песку. Терен код Ватрогасног дома имао је и фиксиране металне стубове, судијску столицу, а за гледаоце дуж обе стране терена постављене су коване клупе за седење. "Предност овог терена код Ватрогасног дома је била вишеструка. Налазио се у центру села, добио је асфалтну подлогу, a постојао је извор пијаће воде (бунар). Учионички простор са уличне стране служио је као свлачионица за госте, а судије и домаћа екипа су користили просторије у малој згради која је била у дворишту. На угловима игралишта у једном периоду била су укопана четири дрвена стуба са сијалицама, те се одбојка могла играти и у вечерњим сатима. Понекад је овај простор могао да послужи и за забаву млађих, игранке у дане празника", описује Ђура Владисављев.

Тадашња одбојка у многоме се разликовала од ове данашње – није било ротације у пољу, популарни "чекић" чекао је да буде измишљен, блок се ретко примењивао, смечовало се уз мали или никакав скок. Такође је и опрема била другачија, о чему сведочи Владисављев у књизи. "Опрема се састојала од дугих или кратких панталона, са или без мајице или кошуље, у ципелама, сандалама, а најчешће босоноги."

Прве званичне утакмице Баваниште је одиграло 1964. године, када је панчевачка СОФК-а (садашњи Спортски савез) покренула кампању популаризације одбојке у Јужном Банату и подстакла на формирање клубова. Лига у којој се такмичила екипа из наше општине бројала је четири клуба. Ту су се још нашли и Панчево, Црепаја и Владимировац. На крају првенства Баваниште је заузело друго место због слабијег сет-количника у односу на Панчевце које су савладали са 3:2 на домаћем терену, али су у гостима изгубили 3:1 у сетовима. Баваниште је своје утакмице као домаћин играло недељом пре подне. Прва формација била је 4-2, четири смечера и два техничара. Милан Каначки, капитен, и Благоје Малешевић били су техничари, а смечере су играли Мирослав Малешевић, Стојан Никашиновић, Живица Каначки и Ђура Владисављев.(На слици су: Владисављев, М.Малешевић, Б.Малешевић, Брковић, Ж.Каначки, М.Каначки, Урошев, Михајлов и технико В.Урошев)


Контакт

Адреса: Бранислава Нушића 2Б, 26220 Ковин

Тел: 013/744-899

Радно време: од 7.00 до 15.00

Е-пошта:
sportkovin@gmail.com

Пратите нас

"Историја спорта општине Ковин (1904-2020)"  

© 2023. Установа за спорт Ковин